Vuit preguntes (i respostes) sobre la Catalunya independent

Redacció
Reproduïm un document elaborat per Omnium Cultural amb un recull de 8 preguntes amb les seves respostes, vers el què i el com de la Catalunya independent (al final, versió en castellà).

1    La Catalunya independent, expulsada de la UE? L’amenaça espanyola que la Catalunya independent seria automàticament expulsada de la Unió Europea (UE) és només un espantall. El futur Estat català no hauria de completar cap feixuc i interminable procés d’adhesió, de la mateixa forma que tampoc no ho hauria de fer l’Espanya resultant. Barcelona i Madrid jugarien en igualtat de condicions en l’escena internacional, així que també els catalans poden espantar els espanyols replicant-los que la secessió els deixaria fora a ells. Això, si més no, és el que es desprèn de l’estudi del professor de la Universitat de Stanford Antoni Abat. «Espanya sense Catalunya no és la successora automàtica de l’actual Regne d’Espanya al món, aquestes successions sempre són negociades», defensa Abat, basant-se en les dissolucions de la Unió Soviètica, Txecoslovàquia o l’ex-Iugoslàvia.

El premier d’Escòcia, Alex Salmond, ho veu igual de clar: «La idea que el Regne Unit pugui vetar Escòcia a la UE és un disbarat, perquè de la mateixa manera Edimburg podria vetar Londres», adverteix l’aspirant a convertir-se en el 28è soci del club. Però Europa només avança a cop de crisi: si hi ha necessitat que un tsunami financer ofegui la seva economia per reaccionar i lligar curt els bancs, tot fa pensar que no es plantejarà la seva ampliació interna fins que alguna nació no declari la seva independència.
«No comment», responen sempre els portaveus de la Comissió Europea quan se’ls pregunta si es faria fora els catalans o escocesos independents. El dret internacional, i en concret la Convenció de Viena, preveu que si una regió s’independitza pot decidir lliurement si hereta o no els drets i deures subscrits pel seu exestat, com la pertinença a la UE. Però, políticament, una declaració d’independència seria una bomba, un maldecap que els euròcrates no es volen ni imaginar. Per això, tot i que legalment no sembli del tot necessari, les fonts consultades aposten perquè, en cas de secessió, Catalunya o Escòcia completin un procés d’adhesió per la via ràpida, com un formalisme, negociat abans amb Madrid i Londres. «No ens faria res, però hauria de ser curt, perquè ja formem part de la UE i apliquem la seva legislació», apunten des de l’oficina del primer ministre Salmond. Els tractats fundacionals de la UE no preveuen el cas de secessió, sinó només la possibilitat que les colònies dels estats s’independitzin. L’investigador de la Fundació Robert Schuman Thierry Chopin explica que «l’únic precedent que se li assembla és el de Groenlàndia que, tot i que segueix formant part de Dinamarca, en aconseguir la seva autonomia va decidir que els tractats de la UE no se li aplicarien, com passa a les illes Fèroe o en altres territoris d’ultramar».

En qualsevol cas, ja fan bé, els pobles i ciutats que organitzen consultes sobiranistes d’especificar a les butlletes de vot que el futur Estat català estaria «integrat a la UE». El professor Abat avisa que tot document fundacional és una excel•lent oportunitat per lligar Catalunya a la Unió: «Qualsevol nova normativa catalana», aconsella Abat, ha de deixar ben clar que Catalunya «assumeix la supremacia del dret comunitari» i té una «voluntat ferma de mantenir l’estabilitat en les relacions internacionals i el respecte als drets fonamentals». També hauria d’expressar la seva voluntat de «respectar la Carta de Nacions Unides».

«Seria un ingrés ràpid, com el d’Islàndia», assegura en relació amb Escòcia Hugo Brady, del think tank Centre for European Reform, convençut que «el Tribunal de Luxemburg difícilment permetria que s’anul•lés la ciutadania europea als escocesos». El professor Abat no pot estar més d’acord. A set milions i mig de catalans, sentencia el seu estudi, no se’ls pot deixar, d’un dia per l’altre, sense els drets fonamentals que tenen com a ciutadans europeus: llibertat de moviment de persones, béns, capitals i serveis, possibilitat de votar en municipals i europees i pertinença al mercat interior i a l’euro.

2   Caldria recuperar els croats o les monedes emporitanes per substituir l’euro?

Alemanya amenaçava abans de l’estiu amb fer fora de l’euro els socis que s’endeutin més del compte i no controlin els seus números vermells. Merkel té a Grècia, Espanya o Portugal en el punt de mira, però els tractats no preveuen que es pugui expulsar ningú de la moneda comuna. La Catalunya independent no seria cap excepció: no hauria de recuperar els croats, la moneda abolida pels decrets de Nova Planta, els florins d’or d’Aragó, ni les monedes emporitanes dels segle V aC. L’euro fins i tot «aplana el camí de la independència, perquè els espanyols ja no ens controlen la nostra moneda», celebra el professor d’Economia Política de la London School of Economics Joan Costa Font. «Si la zona euro hagués de triar entre Espanya i Catalunya faria fora Espanya, perquè Catalunya és el soci econòmic ideal, té molta més estabilitat fiscal que la resta d’autonomies i està molt sincronitzada amb Alemanya», explica Costa Font. «La secessió no canviaria absolutament res, si encara tinguéssim la pesseta seria un desastre, perquè hauríem de crear també la nostra pròpia moneda», afegeix, recordant que si no fos per Catalunya i Madrid, Espanya no hagués pogut adoptar l’euro el 2002. Excloent Catalunya de l’euro també s’estaria perjudicant la resta d’europeus, que ja no podrien pagar amb la moneda comuna i exercir els drets que ara tenen al Principat.

No està gens clar, però, si el futur Estat català podria tenir, ja d’entrada, una cadira al Banc Central Europeu i si el seu ministre d’Economia i Finances podria assistir i intervenir en les reunions de l’Eurogrup a Brussel•les o si Espanya posaria impediments i els catalans haurien de participar de la moneda comuna, com ho fan els kosovars o els montenegrins. «Andorra va entrar de facto a l’euro i fins ara no ha negociat un acord monetari amb la UE, tot i que dubta si li convé o no, per les exigències de Brussel•les, sobretot en matèria de supervisió del sistema financer», recorda el professor de l’IESE i l’UIC i consultor expert en integració europea i relacions econòmiques internacionals Víctor Pou. «Petits estats europeus, com ara Mònaco, el Vaticà, Liechtenstein i San Marino tenen acords monetaris amb la UE», apunta Pou.

3 L’Estat català, base de l’exèrcit dels Estats Units?

«El primer pas per a la independència seria telefonar a la secretària d’Estat nord-americana i posar-li el país a disposició per si algun dia necessiten lloc per aparcar». Amb aquesta frase provocativa, el líder de Reagrupament i exconseller Joan Carretero defensa la necessitat que la Catalunya independent sigui reconeguda per altres estats i, en especial, per la Casa Blanca. L’exvocal del Consell General del Poder Judicial Alfons López Tena explica que «oferir bases militars tenia sentit fa cinquanta anys, però ara és irrellevant perquè els Estats Units no les necessiten» i aposta per aconseguir el suport de Washington «per la via de la democràcia i del suport al dret d’autodeterminació dels pobles». La cap de la diplomàcia nord-americana, Hillary Clinton, va assegurar que els Estats Units «no interferiran» en el cas d’una suposada independència de Catalunya, Escòcia o Gal•les, responent a una pregunta que li va fer a Brussel·les l’assistent d’un eurodiputat gal·lès.

Si l’Estat català no vol ser una excepción al món haurà de tenir exèrcit. «La normalitat és tenir exèrcit, per formar part de la UE has de contribuir a la seguretat comuna i garantir la teva pròpia», adverteix López Tena, notari i president del Cercle d’Estudis Sobiranistes. Tot i això, «aquesta decisió de si tenir o no exèrcit i de quin perfil l’haurem de prendre un cop haguem assolit la independència, perquè si no existeixes no pots decidir», defensa.

L’adhesió a l’OTAN, en el cas que els catalans ho volguessin, s’hauria de fer seguint la mateixa via que l’ingrés a la UE. Els Mossos d’Esquadra, afegeix López Tena, «podrien per fi incorporar-se a la Interpol i superar el veto de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional espanyoles».

4     En una Catalunya independent, en quina lliga jugaria el Barça?

Una pregunta similar es devien fer els seguidors de l’equip de bàsquet croat del Cibona de Zagreb o els de l’Olimpia de Ljubljana, a Eslovènia, o els de l’Estrella Roja i el Partizan de Belgrad quan el desmembrament de l’antiga Iugoslàvia era a punt de convertir-se en una evidència. Avui, tots quatre equips competeixen en la lliga adriàtica de bàsquet i s’enfronten amb els principals conjunts dels estats veïns. L’explicació, segons el director adjunt d’El 9 Esportiu, Lluís Simon, és clara: «La rivalitat vol dir ingressos per a tothom, el que s’imposa no són els sentiments, sinó l’economia». Si fos pel fins ara president del Barça, Joan Laporta –significat independentista–, l’equip continuaria jugant a la lliga espanyola, exactament igual que el Mònaco participa en la lliga francesa.. L’equip fins i tot ha arribat a disputar una final de la Champions, el 2004, a Alemanya contra el Porto.

D’exemples n’hi ha d’altres, com l’Andorra, que va jugar a la segona divisió B espanyola, o equips d’hoquei gel de la Catalunya del Nord, que comparteixen competició amb clubs de l’altra banda dels Pirineus. «En l’esport, les fronteres no són mai les mateixes», certifica Simon, autor del llibre Catalunya contra Espanya. El partit interminable (Cossetània Edicions). La permanència del Barça en la lliga tal com la coneixem avui dependria, en primera instància, de la voluntat del club blaugrana, però, en cap cas, de la federació espanyola, sinó de la Lliga de Futbol Professional, una entitat independent que «es mou per interessos econòmics». Simon és del parer que fins i tot el Madrid necessitaria el Barça. Es retroalimenten llaminerament. El mateix val per a l’Espanyol i per a l’Athletic de Bilbao.

El prestigiós advocat especialitzat en dret esportiu Jean-Louis Dupont, soci del bufet Roca Junyent, preveu que el futbol camina cap a una lliga europea professional amb els grans clubs i cap a la creació de competicions a diferents regions –superant els estats– com la britànica, la de l’Europa central, de l’Est i, en el cas del Barça, una competició ibèrica, que englobaria els equips catalans, espanyols i també els dos o tres principals clubs portuguesos.

5   Catalunya podria sobreviure sola econòmicament?

Catalunya no tan sols podria sobreviure fora d’Espanya sinó que viuria una eclosió econòmica comparable a Croàcia, que es va independitzar el 1991 i ja ha multiplicat el seu PIB per tres, o Eslovènia, per set. El Premi Nobel d’Economia 2004, Finn Erling Kydland, ha assegurat recentment que no el sorprendria que si Catalunya fos independent «el govern català tindria més facilitat per demostrar la seva credibilitat que el govern espanyol en el seu conjunt» en temps de crisi econòmica. «El mateix clima de confiança que va permetre a Irlanda créixer espectacularment durant 20 anys», sosté. Estudis del Cercle Català de Negocis (CCN) afirmen que la dependència d’Espanya només és presumpta. L’any 1990 hi havia 5.000 empreses exportadores, mentre que l’any passat sumaven 37.000. El president de l’entitat, Ramon Carner, defensa que Espanya era sinònim de negoci al segle xix i al principi del xx, i que per això els empresaris catalans s’hi van abocar, però que actualment «Espanya equival a pèrdua».

Més dades: el 1986, el 90% del que exportava Catalunya anava a parar a la resta de l’Estat. Avui, la relació és: 34% mercat interior, 33% Espanya i 33% exportació a l’estranger. En aquest sentit, el boicot al cava, l’any 2005, va ser un revulsiu per a les empreses del sector, que es van haver d’espavilar per compensar pèrdues d’un 6,5% en el mercat espanyol i van enfortir les exportacions internacionals. De retruc, els ciutadans, a iniciativa individual, «es van posar a comprar vins DO catalans». «Els vinaters de la Rioja van demanar al president del PP, Mariano Rajoy, que aturés el boicot», recorda Carner. Per altra part, segons el president del CCN, als països més rics de la UE els interessa tenir un estat pròsper i industrialment potent al sud que faci de motor i de mirall a la resta de països mediterranis.

I quants llocs de treball perdria Catalunya? En una aplicació al 100% d’un possible boicot espanyol pel trencament de l’Estat, Catalunya podria perdre 50.000 llocs de treball i 3.000 milions d’euros. Per contra, ocuparia 90.000 persones en l’estat propi i guanyaria 22.000 milions de resultes de l’eliminació de l’espoli fiscal. Són les dades que remena el CCN, que ha realitzat el primer estudi per sectors sobre l’eventual boicot a Catalunya. Els sectors més perjudicats serien la indústria alimentària, tèxtil, de la fusta i el suro i del paper i les arts gràfiques. Amb tot, l’informe sosté que aquesta situació només s’allargaria durant tres mesos.

6   Què passaria amb les pensions dels catalans? I el deute públic espanyol?

Que les pensions quedarien garantides automàticament i que els pensionistes serien més rics –o menys pobres. Són conclusions d’un informe encarregat pel Centre d’Estudis Sobiranistes a la degana de la facultat d’Economia i Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, i a Guadalupe Souto, del Departament d’Economia Aplicada de la UAB. En el moment del trencament amb Espanya, com que el sistema de seguretat social pel qual es regeixen les pensions a l’Estat espanyol és de repartiment (el que els anglesos en diuen pay as go) i no de capitalització, «les cotitzacions que es recapten en cada moment serveixen per fer front a les pensions que s’han de pagar en cada moment», assegura Paluzie. Així, les pensions dels catalans quedarien cobertes d’entrada. El sistema propi de seguretat social permetria augmentar-ne el nivell en 174,7 euros mensuals de mitjana i garantir la sostenibilitat futura del sistema, amb l’acumulació d’un fons de reserva. En quatre anys, el dèficit fiscal actual en l’àmbit de la seguretat social hauria nodrit aquest fons amb 13.000 milions d’euros. Segons Elisenda Paluzie, en cas d’independència, Catalunya hauria d’arromangar-se per negociar amb Espanya el retorn de la seva part acumulada al fons de reserva espanyol, però el dia a dia estaria resolt. Tot plegat afecta només les pensions dels catalans, ja que la sanitat fa anys que es finança amb els impostos com un capítol més del pressupost de la Generalitat.

Pel que fa a la part del deute públic espanyol que li correspondria assumir a Catalunya, s’hauria de negociar amb Espanya i variaria en funció del criteri que s’utilitzés. Si es prengués com a base la població, seria el 16%. En canvi, si es tingués en compte el PIB el percentatge pujaria fins al 18,6%. Per repartir els interessos del deute a l’hora de calcular les balances fiscals es van tenir en compte diferents criteris combinats.

 7     La independència és només cosa dels catalans «de tota la vida»?

Les dades de participació de les persones immigrades en les consultes sobre la independència demostren l’interès cert d’aquest col·lectiu pel fet nacional. A tall d’exemple, el 20 de juny de 2010, dels més de 20.000 nouvinguts empadronats a Mataró, un 16% hi va anar a votar. Anna Arqué, membre de la Coordinadora Nacional per la Consulta sobre la Independència, descriu dos elements que porten els immigrants a votar afirmativament: «el sentit comú i la sensibilitat intel•lectual». En aquest sentit, les persones provinents de països amb conflictes polítics, dictadures, democràcies febles i manca de llibertats són més receptius al cas català. «S’hi impliquen automàticament», afirma.

Claudia Videla va arribar fa sis anys a Catalunya procedent del Brasil. Viu a Castellbisbal, al Vallès Occidental, i s’ha implicat activament en la vida associativa del municipi. El 13 de desembre de 2009 va formar part d’una mesa electoral de les consultes. «Quan vaig venir, pensava que arribava a Espanya, però em vaig adonar de l’existència del català i d’una cultura i una història diferents i d’una identitat pròpia», relata. Videla recorre també a l’argument econòmic per defensar la seva postura independentista, però reconeix que la informació per valorar la situació «no arriba prou» als nous catalans d’última generació.

En el cas dels ciutadans catalans d’origen espanyol, Anna Arqué considera que l’existència de referents que es decanten obertament en favor d’una Catalunya independent és un factor clau a l’hora de trencar tabús. És, amb certa mesura, el cas de l’empresari de la comunicació Justo Molinero –que fa campanya per la participació en les consultes, encara que no s’hagi pronunciat ni pel sí ni pel no– i, obertament, del president de l’entitat Els altres andalusos i de la Fundació Taller de Músics, Lluís Cabrera: «Hi ha catalans que van venir de diverses parts d’Espanya que porten molts anys aquí, han tingut fills aquí i tenen familiars enterrats aquí i són independentistes, independentment de la llengua que parlin.»

 8    Catalunya seria necessàriament republicana?

Benvinguts al Regne de Catalunya. Es dóna per fet que independència i república són indissolubles, però la tradició històrica ho desmenteix. Alfons López Tena recorda que en el darrer segle no s’ha creat cap monarquia a Europa i que, per probabilitat, una Catalunya independent seria republicana, però anteposa la independència al model d’Estat. «El dilema monarquia/república esdevé una contradicció secundària que s’ha de resoldre al servei de l’assoliment de l’Estat propi», assegurava López Tena en una intervenció al Tercer Congrés Catalanista. És evident que els independentistes catalans no són monàrquics i que els monàrquics de Catalunya són partidaris de la casa espanyola, però el cas del Regne Unit és il•lustratiu sobre la possibilitat que una monarquia aixoplugui diversos estats. Tot i l’esfondrament de l’Imperi britànic, el Canadà o Austràlia van mantenir la corona britànica com a cap d’Estat.
El cas de Noruega és encara més significatiu: en el moment de la independència de Suècia, a principi del segle passat, els noruecs van triar per referèndum esdevenir una monarquia i van entronitzar un príncep danès, d’una dinastia històricament rival de la sueca. És a dir, com si Catalunya fes rei un membre de la reialesa britànica, rival dels Borbons per l’afer de Gibraltar. Per a López Tena, aquest extrem improbable «donaria a l’Estat català un plus de visibilitat» i resumeix el debat amb les mítiques paraules de Francesc Cambó: «Monarquia? República?: Catalunya!».

——

Versión en castellano:

Documento de OMNIUM, donde encontrarás una selección de 8 preguntas con sus respuestas, hacia el qué y el cómo de la Cataluña Independiente.

1 La Cataluña independiente, expulsada de la UE?

La amenaza española que la Catalunya independiente sería automáticamente expulsada de la Unión Europea (UE) es sólo un espantajo. El futuro Estado catalán no debería completarse hacia pesado e interminable proceso de adhesión, de la misma forma que tampoco debería hacerlo la España resultante. Barcelona y Madrid jugarían en igualdad de condiciones en la escena internacional, así que también los catalanes pueden asustar a los españoles replicando a que la secesión les dejaría fuera a ellos. Esto, al menos, es lo que se desprende del estudio del profesor de la Universidad de Stanford Antoni Abad. «España sin Catalunya no es la sucesora automática del actual Reino de España en el mundo, estas sucesiones siempre son negociadas», defiende Abad, basándose en las disoluciones de la Unión Soviética, Checoslovaquia o la antigua Yugoslavia.
El premier de Escocia, Alex Salmond, lo ve igual de claro: «La idea de que el Reino Unido pueda vetar Escocia en la UE es un disparate, porque de la misma manera Edimburgo podría vetar Londres», advierte el aspirante a convertirse en el 28 º socio del club. Pero Europa sólo avanza a golpe de crisis: si hay necesidad de que un tsunami financiero ahogue su economía para reaccionar y atar corto a los bancos, todo hace pensar que no se planteará su ampliación interna hasta que alguna nación no declare su independencia.
«No comment», responden siempre los portavoces de la Comisión Europea cuando se les pregunta si se haría fuera los catalanes o escoceses independientes. El derecho internacional, y en concreto la Convención de Viena, prevé que si una región se independiza puede decidir libremente si hereda o no los derechos y deberes suscritos por su exestat, como la pertenencia a la UE. Pero, políticamente, una declaración de independencia sería una bomba, un dolor de cabeza que los eurócratas no se quieren ni imaginar. Por ello, aunque legalmente no parezca del todo necesario, las fuentes consultadas apuestan porque, en caso de secesión, Cataluña o Escocia completen un proceso de adhesión por la vía rápida, como un formalismo, negociado antes con Madrid y Londres. «No nos importaría, pero debería ser corto, porque ya formamos parte de la UE y aplicamos su legislación», apuntan desde la oficina del primer ministro Salmond. Los tratados fundacionales de la UE no prevén el caso de secesión, sino sólo la posibilidad de que las colonias de los Estados independicen. El investigador de la Fundación Robert Schuman Thierry Chopin explica que «el único precedente que se le parece es el de Groenlandia que, aunque sigue formando parte de Dinamarca, al conseguir su autonomía decidió que los tratados de la UE no se le aplicarían, como ocurre en las islas Feroe o en otros territorios de ultramar ».
En cualquier caso, ya hacen bien, los pueblos y ciudades que organizan consultas soberanistas de especificar los boletos de voto que el futuro Estado catalán estaría «integrado en la UE». El profesor Abad avisa que todo documento fundacional es una excelente oportunidad para ligar Cataluña a la Unión: «Cualquier nueva normativa catalana», aconseja Abad, tiene que dejar bien claro que Cataluña «asume la supremacía del derecho comunitario» y tiene una « voluntad firme de mantener la estabilidad en las relaciones internacionales y el respeto a los derechos fundamentales ». También debería expresar su voluntad de «respetar la Carta de Naciones Unidas”.
«Sería un ingreso rápido, como el de Islandia», asegura en relación con Escocia Hugo Brady, del think tank Centre for European Reform, convencido de que «el Tribunal de Luxemburgo difícilmente permitiría que anula • anulara la ciudadanía europea a los escoceses» . El profesor Abad no puede estar más de acuerdo. A siete millones y medio de catalanes, sentencia su estudio, no se les puede dejar, de un día para otro, sin los derechos fundamentales que tienen como ciudadanos europeos: libertad de movimiento de personas, bienes, capitales y servicios, posibilidad de votar en municipales y europeas y pertenencia al mercado interior y el euro.

2 Habría recuperar los cruzados o las monedas ampuritanas para sustituir el euro?

Alemania amenazaba antes del verano con echar del euro a los socios que se endeudan más de la cuenta y no controlen sus números rojos. Merkel tiene en Grecia, España o Portugal en el punto de mira, pero los tratados no prevén que se pueda expulsar a nadie de la moneda común. La Cataluña independiente no sería ninguna excepción: no debería recuperar los cruzados, la moneda abolida por los decretos de Nueva Planta, los florines de oro de Aragón, ni las monedas ampuritanas del siglo V aC. El euro incluso «allana el camino de la independencia, porque los españoles ya no nos controlan nuestra moneda», celebra el profesor de Economía Política de la London School of Economics Joan Costa Font. «Si la zona euro tuviera que elegir entre España y Cataluña haría fuera España, porque Cataluña es el socio económico ideal, tiene mucha más estabilidad fiscal que el resto de autonomías y está muy sincronizada con Alemania», explica Costa Font. «La secesión no cambiaría absolutamente nada, si todavía tuviéramos la peseta sería un desastre, porque deberíamos crear también nuestra propia moneda», añade, recordando que si no fuera por Cataluña y Madrid, España no hubiera podido adoptar el euro en 2002 . Excluyendo Cataluña del euro también estaría perjudicando el resto de europeos, que ya no podrían pagar con la moneda común y ejercer los derechos que ahora tienen en el Principado.
No está nada claro, sin embargo, si el futuro Estado catalán podría tener, ya de entrada, una silla al Banco Central Europeo y si su ministro de Economía y Finanzas podría asistir e intervenir en las reuniones del Eurogrupo en Bruselas • las o si España pondría impedimentos y los catalanes deberían participar de la moneda común, como lo hacen los kosovares o los montenegrinos. «Andorra entró de facto al euro y hasta ahora no ha negociado un acuerdo monetario con la UE, aunque duda si le conviene o no, por las exigencias de Bruselas, sobre todo en materia de supervisión del sistema financiero» , recuerda el profesor del IESE y el UIC y consultor experto en integración europea y relaciones económicas internacionales Víctor Pou. «Pequeños estados europeos, como Mónaco, el Vaticano, Liechtenstein y San Marino tienen acuerdos monetarios con la UE», apunta Pou.

3 El Estado catalán, base del ejército de los Estados Unidos?

«El primer paso para la independencia sería llamar a la secretaria de Estado norteamericana y ponerle el país a disposición por si algún día necesitan lugar para aparcar». Con esta frase provocativa, el líder de Reagrupament y ex conseller Joan Carretero defiende la necesidad de que la Catalunya independiente sea reconocida por otros estados y, en especial, por la Casa Blanca. El ex vocal del Consejo General del Poder Judicial Alfons López Tena explica que «ofrecer bases militares tenía sentido hace cincuenta años, pero ahora es irrelevante porque los Estados Unidos no las necesitan» y apuesta por lograr el apoyo de Washington “por la vía de la democracia y del apoyo al derecho de autodeterminación de los pueblos ». La jefa de la diplomacia estadounidense, Hillary Clinton, aseguró que Estados Unidos «no interferirán» en el caso de una supuesta independencia de Cataluña, Escocia o Gales, respondiendo a una pregunta que le hizo a Bruselas las del asistente de un eurodiputado galés.

Si el Estado catalán no quiere ser una excepciones al mundo deberá tener ejército. «La normalidad es tener ejército, para formar parte de la UE tienes que contribuir a la seguridad común y garantizar tu propia», advierte López Tena, notario y presidente del Círculo de Estudios Soberanistas. Sin embargo, «esta decisión de si tener o no ejército y de qué perfil tendremos que tomar una vez hayamos alcanzado la independencia, porque si no existes no puedes decidir», defiende.

La adhesión a la OTAN, en el caso de que los catalanes lo quisieran, se debería hacer siguiendo la misma vía que el ingreso en la UE. Los Mossos d’Esquadra, añade López Tena, «podrían por fin incorporarse a la Interpol y superar el veto de la Guardia Civil y la Policía Nacional españolas».

4 En una Cataluña independiente, en qué liga jugaría el Barça?

Una pregunta similar se debían hacer los seguidores del equipo de baloncesto croata del Cibona de Zagreb o los del Olimpia de Ljubljana, en Eslovenia, o los de la Estrella Roja y el Partizan de Belgrado cuando el desmembramiento de la antigua Yugoslavia estaba a punto de convertirse en una evidencia. Hoy, los cuatro equipos compiten en la liga adriática de baloncesto y se enfrentan con los principales conjuntos de los estados vecinos. La explicación, según el director adjunto de El 9 Esportiu, Luis Simon, es clara: «La rivalidad significa ingresos para todos, lo que impone no son los sentimientos, sino la economía». Si fuera por el hasta ahora presidente del Barça, Joan Laporta-significado independentista-, el equipo continuaría jugando en la liga española, exactamente igual que el Mónaco participa en la liga francesa .. El equipo incluso llegó a disputar una final de la Champions, en 2004, en Alemania contra el Oporto.

Ejemplos hay otros, como el Andorra, que jugó en la segunda división B española, o equipos de hockey hielo de la Cataluña del Norte, que comparten competición con clubes del otro lado de los Pirineos . «En el deporte, las fronteras no son nunca las mismas», certifica Simon, autor del libro Cataluña contra España. El partido interminable (Cossetània Edicions). La permanencia del Barça en la liga tal como la conocemos hoy dependería, en primera instancia, de la voluntad del club azulgrana, pero, en ningún caso, de la federación española, sino de la Liga de Fútbol Profesional, una entidad independiente que «se mueve por intereses económicos ». Simon es de la opinión que incluso el Madrid necesitaría el Barça. Se retroalimentan golosamente. Lo mismo vale para el Espanyol y para el Athletic de Bilbao.
El prestigioso abogado especializado en derecho deportivo Jean-Louis Dupont, socio del bufete Roca Junyent, prevé que el fútbol camina hacia una liga europea profesional con los grandes clubes y hacia la creación de competiciones en diferentes regiones-superando los estados-como la británica, la de la Europa central, del Este y, en el caso del Barça, una competición ibérica, que englobaría los equipos catalanes, españoles y también los dos o tres principales clubes portugueses.

5 Cataluña podría sobrevivir sola económicamente?

Cataluña no sólo podría sobrevivir fuera de España sino que viviría una eclosión económica comparable a Croacia, que se independizó en 1991 y ya ha multiplicado su PIB por tres, o Eslovenia, por siete. El Premio Nobel de Economía 2004, Finn Erling Kydland, aseguró recientemente que no le sorprendería que si Catalunya fuera independiente “el gobierno catalán tendría más facilidad para demostrar su credibilidad que el gobierno español en su conjunto» en tiempos de crisis económica . «El mismo clima de confianza que permitió a Irlanda crecer espectacularmente durante 20 años», sostiene. Estudios del Círculo Catalán de Negocios (CCN) afirman que la dependencia de España sólo es presunta. En 1990 había 5.000 empresas exportadoras, mientras que el año pasado sumaban 37.000. El presidente de la entidad, Ramon Carner, defiende que España era sinónimo de negocio en el siglo XIX y principios del XX, y que por eso los empresarios catalanes se vertieron, pero que actualmente «España equivale a pérdida».

Más datos: en 1986, el 90% de lo que exportaba Cataluña iba a parar al resto del Estado. Hoy, la relación es: 34% mercado interior, 33% España y 33% exportación al extranjero. En este sentido, el boicot al cava, en 2005, fue un revulsivo para las empresas del sector, que se tuvieron que espabilar para compensar pérdidas de un 6,5% en el mercado español y fortalecer las exportaciones internacionales. De rebote, los ciudadanos, a iniciativa individual, «se pusieron a comprar vinos DO catalanes». «Los vinateros de La Rioja pidieron al presidente del PP, Mariano Rajoy, que detuviera el boicot», recuerda Carner. Por otra parte, según el presidente del CCN, en los países más ricos de la UE les interesa tener un estado próspero e industrialmente potente al sur que haga de motor y de espejo en el resto de países mediterráneos.

Y cuántos puestos de trabajo perdería Cataluña? En una aplicación al 100% de un posible boicot español por la rotura del Estado, Cataluña podría perder 50.000 empleos y 3.000 millones de euros. Por el contrario, ocuparía 90.000 personas en el estado propio y ganaría 22.000 millones de resultas de la eliminación del expolio fiscal. Son los datos que baraja el CCN, que ha realizado el primer estudio por sectores sobre la eventual boicot a Cataluña. Los sectores más perjudicados serían la industria alimentaria, textil, de la madera y el corcho y del papel y las artes gráficas. Con todo, el informe sostiene que esta situación sólo se alargaría durante tres meses.

6 ¿Qué pasaría con las pensiones de los catalanes? Y la deuda pública española?

Que las pensiones quedarían garantizadas automáticamente y que los pensionistas serían más ricos-o menos pobres. Son conclusiones de un informe encargado por el Centro de Estudios Soberanistas a la decana de la facultad de Economía y Empresa de la UB, Elisenda Paluzie, y Guadalupe Souto, del Departamento de Economía Aplicada de la UAB. En el momento de la rotura con España, como que el sistema de seguridad social por el que se rigen las pensiones en España es de reparto (lo que los ingleses llaman pay as go) y no de capitalización, «las cotizaciones que se recaudan en cada momento sirven para hacer frente a las pensiones que deben pagarse en cada momento », asegura Paluzie. Así, las pensiones de los catalanes quedarían cubiertas de entrada. El sistema propio de seguridad social permitiría aumentar el nivel en 174,7 euros mensuales de media y garantizar la sostenibilidad futura del sistema, con la acumulación de un fondo de reserva. En cuatro años, el déficit fiscal actual en el ámbito de la seguridad social debería nutrido este fondo con 13.000 millones de euros. Según Elisenda Paluzie, en caso de independencia, Cataluña debería respingona para negociar con España el regreso de su parte acumulada al fondo de reserva español, pero el día a día estaría resuelto. Todo ello afecta sólo a las pensiones de los catalanes, ya que la sanidad hace años que se financia con los impuestos como un capítulo más del presupuesto de la Generalidad.
En cuanto a la parte de la deuda pública española que le correspondería asumir en Cataluña, se debería negociar con España y variaría en función del criterio que se utilizara. Si se tomara como base la población, sería el 16%. En cambio, si se tuviera en cuenta el PIB el porcentaje subiría hasta el 18,6%. Para repartir los intereses de la deuda a la hora de calcular las balanzas fiscales se tuvieron en cuenta diferentes criterios combinados.

7 La independencia es sólo cosa de los catalanes “de toda la vida»?

Los datos de participación de las personas inmigradas en las consultas sobre la independencia demuestran el interés cierto de este colectivo por el hecho nacional. A modo de ejemplo, el 20 de junio de 2010, los más de 20.000 recién llegados empadronados en Mataró, un 16% acudió a votar. Anna Arqué, miembro de la Coordinadora Nacional para la Consulta sobre la Independencia, describe dos elementos que llevan a los inmigrantes a votar afirmativamente: “el sentido común y la sensibilidad intelectual». En este sentido, las personas provenientes de países con conflictos políticos, dictaduras, democracias débiles y falta de libertades son más receptivos al caso catalán. «Se implican automáticamente», afirma.

Claudia Videla llegó hace seis años en Cataluña procedente de Brasil. Vive en Castellbisbal, en el Vallès Occidental, y se ha implicado activamente en la vida asociativa del municipio. El 13 de diciembre de 2009 formó parte de una mesa electoral de las consultas. «Cuando vine, pensaba que llegaba a España, pero me di cuenta de la existencia del catalán y de una cultura y una historia diferentes y de una identidad propia», relata. Videla recurre también al argumento económico para defender su postura independentista, pero reconoce que la información para valorar la situación «no llega suficiente» a los nuevos catalanes de última generación.

En el caso de los ciudadanos catalanes de origen español, Anna Arqué considera que la existencia de referentes que se decantan abiertamente en favor de una Catalunya independiente es un factor clave a la hora de romper tabúes. Es, con cierta medida, el caso del empresario de la comunicación Justo Molinero-que hace campaña por la participación en las consultas, aunque no se haya pronunciado ni por sí ni por el no-y, abiertamente, del presidente de la La entidad Los otros andaluces y de la Fundación Taller de Músics, Lluís Cabrera: «Hay catalanes que vinieron de varias partes de España que llevan muchos años aquí, han tenido hijos aquí y tienen familiares enterrados aquí y son independentistas, independientemente de la lengua que hablen. ”

8 Cataluña sería necesariamente republicana?

Bienvenidos al Reino de Cataluña. Se da por hecho que independencia y república son indisolubles, pero la tradición histórica lo desmiente. Alfons López Tena recuerda que en el último siglo no se ha creado ningún monarquía en Europa y que, por probabilidad, una Cataluña independiente sería republicana, pero antepone la independencia al modelo de Estado. «El dilema monarquía / república se convierte en una contradicción secundaria que debe resolverse al servicio de la consecución del Estado propio», aseguraba López Tena en una intervención en el Tercer Congreso Catalanista. Es evidente que los independentistas catalanes no son monárquicos y que los monárquicos de Cataluña son partidarios de la casa española, pero el caso del Reino Unido es ilustrativo sobre la posibilidad de que una monarquía cobijan varios estados. A pesar del derrumbamiento del Imperio británico, Canadá o Australia mantuvieron la corona británica como jefe de Estado.

El caso de Noruega es aún más significativo: en el momento de la independencia de Suecia, a principios del siglo pasado, los noruegos eligieron por referéndum convertirse en una monarquía y entronizaron un príncipe danés, de una dinastía históricamente rival de la sueca. Es decir, como si Cataluña hiciera rey un miembro de la realeza británica, rival de los Borbones por el asunto de Gibraltar. Para López Tena, este extremo improbable “daría al Estado catalán un plus de visibilidad” y resume el debate con las míticas palabras de Francesc Cambó: “Monarquía? República: Cataluña ».

3 pensaments a “Vuit preguntes (i respostes) sobre la Catalunya independent”

 1. Jo estic d’acord amb tot el que diu aquesta informació. Si Catalunya fos un estat independent seriem molt més rics ja que molts impostos van destinats a l’Estat Espanyol. Perquè l’educació a Catalunya fan pagar els llibres de text per poder estudiar en canvi a Andalusia són gratuïts? Això és una injustícia! Posem-hi punt final. VISCA CATALUNYA LLIURE!!!!

 2. Lo que pienso….seguramente no me explicaré tan bién como quisiera, pero seguro que me entienden.

  Si el que ha escrito esto se lo cree, es que es el payaso más grande del circo que están montando.(Con respecto a los señores del circo).
  Si los catalanes fuéramos tan listos como creemos, Catalunya no habría llegado nunca a pasar hambre, ahora eso sí….las carreteras, autopistas, seguridad social, etc, ect… serian solo un sueño.
  No echemos siempre la culpa a los demás eso es de mal perdedor. Nos están metiendo la consulta hasta en la sopa porque han metido la pata hasta el fondo y no saben cómo salir, los listos. Después decían que Franco era un dictador, pero que son el Junqueras y el Mas, están imponiendo que se vote, eso sí, lo que digan ellos y encima hay una pequeña parte, porque no es tan grande como pintan que van y se lo creen, alguien ha visto alguna vez a un político, que no mire por su interés y a su alrededor, que lo nombre.
  Solo hay que mirar al Señor Mas, que quiere implantar el árabe, en las escuelas, cuando la mayoría de los catalanes, no queremos a los arabes, ni en pintura, lo que pasa que somos tan falsos como los listos. Y que conste que yo no soy racista, pero el que quiera peces, que se meta en el rio y no espere desde fuera a que se los den. Pero claro si a mí me dieran los peces sin entrar en el rio, también, esperaría fuera.
  Hay que ayudar, pero no ser tonto.
  Porque no luchamos por los problemas reales, porque con el sentimiento, no se come, ya seas español como dicen algunos o catalanes. A los que tanto alardean de sentimiento, que entren en un supermercado y cuando tengan que pagar, que le digan que tienen mucho sentimiento, a ver si así no le cobran.
  El sentimiento, se lleva dentro, pero con el no se negocia, la tierra es de todos, y `por eso cada vez hay menos trabas para ir de un país a otro y aquí los listos, de los que algunos están cobrando y cobraban de “España” quieren escribir su nombre en un trocito de historia, eso sí con ellos bien protegidos detrás de las trincheras, o habéis visto algún político, pidiendo para comer.
  Porque tienen que cobrar más que un trabajador normal, si tanto les gusta la política, porque hay que dar dinero a los partidos políticos, el que quiera tener un partido que se financie con sus asociados, porque yo, cuando sea grande (56), quiero ser político, para estar sentando y dormir pero cuando el jefe me diga el botón que hay que apretar, yo voy y lo aprieto y 6000 eurillos de nada que me caen. No sobran políticos y faltan puestos de trabajo.
  Bueno otro día hablare del chollo de los parados, de las prisiones, de la larga enfermedad o esto no le importa a nadie.
  SALUDOS,

 3. 1. Un estat independent de Catalunya hauria de sol · licitar ser admès al club d’estats que és la UE, i el procés no seria automàtic. Què diria Turquia?.
    Us oblideu que les secessions normalment acaben en guerra civil, com va passar a Iugoslàvia.
  2. Si es produeix la secessió de Catalunya, automàticament aquesta queda fora dels tractats subscrits per Espanya, hauria de negociar la seva admissió. Però la Unió Europea no pot prohibir a ningú utilitzar la seva moneda.
  3. Els Estats Units estan sòlidament establerts a Europa. No els interessa ser deslleials amb els seus aliats. L’OTAN és un club d’estats a qui no li interessen les secessions dins dels seus estats membres.
  4. Reflexionar sobre aquest tema és una ximpleria que denota una manca absopluta de responsabilitat de la persona que es lliura a aquests pensaments i posa de manifest la superficialitat dels seus sentiments.
  5. Croàcia o Eslovènia estan tutelats per Alemanya, que va tenir molt a veure en l’inici de la Guerra dels Balcans.
  6. ¡Una possible guerra civil! ¿Resolta i oblidada en tres mesos?. Això pren desenes d’anys.
  7. El risc de fallida seria elevat per al futur estat català i per a Espanya.
  8. Atès que la independència té una base d’identitat cultural no compartida per àmplies capes de la població, els menyspreats “xarnegos”, probablement hi hauria una secessió dins de la pròpia Catalunya.
  9. En el fons a determinats separatistes els resulta grata una monarquia que els proporcioni el pretext d’esdevenir noblesa amb privilegis hereditaris.

Els comentaris estan tancats.