Es mantindrà ‘verd’ Romeva?

Santiago Vilanova
Periodista i escriptor

A les primeres eleccions autonòmiques del 20 de març de 1980 vaig encapçalar la candidatura de Nacionalistes d´Esquerra a Girona junt amb en Lluís Llach, i per primera vegada es va oferir a l´electorat una opció ecoindependentista. Trenta cinc anys després la candidatura de Junts pel Sí la lidera Raül Romeva, un exeurodiputat ecologista i exvicepresident del Grup Verd/ALE, càrrec que va compartir amb Daniel Cohn-Bendit.

Romeva (d´en Llach, que repeteix, en parlaré en un altre ocasió) reivindica entre els seus referents teòrics a Fritjof Capra, el físic austríac que ha tingut complicitats ideològiques amb ecopacifistes de la talla d´Ivan Illich, Wolfgang Sachs, Heinrich Böll, Petra Kelly, Vandana Shiva i l´equip del Schumacher College, que són també referents del moviment ecologista català (*).  El “verd” escollit de forma sorprenent per liderar la llista amb el president Mas no inquieta al statu quo, com succeia amb els que varem iniciar l´ecologia política a Catalunya. Els temps, sortosament, han canviat i l´ecologisme ha esdevingut transversal i esperem que molt aviat popular (d´això s´encarregarà el canvi climàtic).

http://www.elpunt.cat
Raül Romeva, Muriel Casals, Eduardo Reyes, Oriol Amat, Lluís Llach, Josep Maria Forné, Carmina Castellví, Germà Bel i Montserrat Palau, al primer acte de Junts pel Sí, al Parc de la Ciutadella Foto: ACN.

Romeva estava apartat del moviment sobiranista per la seva militància a ICV, organització ecosocialista arrelada a la tradició comunista i federalista espanyola. ICV, avui sotmesa a l´opa de Podemos, va ser incapaç de treballar fermament a favor del medi ambient quan va governar a l´Ajuntament de Barcelona i a la Generalitat. Es més, va acabar doblegant-se als lobbies de les energies fòssils i a Agbar (atenció alcaldesa Colau!). Probablement en Romeva no volia seguir essent còmplice d´aquesta deriva i s´ha buscat un futur polític més centrat. A partir d´ara caldrà veure com evoluciona la seva carrera. Per la seva condició de “verd”, però, ha de conèixer els valors i oportunitats de l´economia ecològica; de les energies del sol, de l´agricultura biològica i defensar els drets ambientals continguts en la Carta de la Terra, aprovada a La Haia el 29 de juny de 2000 i que han quedat assumits en el preámbul del projecte de Constitució que ha coordinat el jutge Santi Vidal.

La visió que Romeva té de Catalunya, però, es troba a les antípodes del desenvolupisme pujolista i del neoliberalisme del president Mas. El candidat de Junts pel Sí pot obrir camí a una nova generació de polítics que visualitzen el futur de l´Estat català governat per una socialdemocràcia ecologista avançada i radical com la que impulsen els Die Grünen. Caldrà comprovar en els propers mesos si Romeva es queda amb el paper que se li ha encomanat o aprofita la seva projecció mediàtica per crear equip i potser fundar partit.

La CUP ha errat menystenint l´ecologisme i oferint-nos un repertori de discursos anticapitalistes literàriament ben construïts però sense ideas innovadores i alternatives al model tradicional de creixement econòmic. Probablement els resultats del 27-S (que no seran els que espera) li faran replantejar l´estratègia. 

Romeva està destinat a impulsar quelcom més trascendental que la llista de la societat civil: la sostenibilitat del model de desenvolupament, especialment del turisme; la democràcia energètica, la protecció dels sóls, la conservació dels recursos naturals i la lluita contra el canvi climàtic. Ho va escriure Wolfgang Sachs del Wuppertal Institut für Klima: “El món mai més estarà dividit entre les ideologies d´esquerra i de dreta, sinó entre aquelles que accepten límits ecològics i aquelles que no els accepten”.

(*) Veure El pensament ecologista, VIII Simposi Internacional Una Sola Terra, Diputació de Barcelona, 2005).