La sonata Kreutzer

Rodolphe Kreutzer (1766-1831)
Rodolphe Kreutzer (1766-1831)

Joaquim Giol

Rodolphe Kreutzer  neix a Versalles, l’any 1766. És fill  d’un músic alemany de la cort del  rei de França. Ben aviat aprèn l’art del seu pare. I té fama de ser el millor violinista de la seva època.

Al cap d’uns quants anys, a Viena, Ludwig van Beethoven sap que es torna sord i li sembla que ja no té gaire temps per la música. S’hi dedica amb totes les forces. La Tercera simfonia i algunes sonates per violí i piano són d’aquest moment, fruit del dolor per la sordesa i del temor pel futur. Al desfici interior de Beethoven, cal afegir-hi el del moment històric. Són temps moguts, Napoleó vol conquerir Europa. Les canonades del setge de Viena enfureixen tant a Beethoven, que canviarà la dedicatòria de la tercera simfonia. De “Napoleó”, passarà a dir-se “Heroica”.
De les sonates, una és bellament dolorosa. La número nou. Volia dedicar-la  al violinista que la va estrenar. Però, igual que amb Napoleó,  Beethoven, s’enfada amb ell pels comentaris que havia fet sobre una amiga seva i dedica la sonata a Rodolphe Kreutzer. Admirava aquell violinista francès,  tant virtuós, que havia sentit i conegut a Viena, feia una colla d’anys.

Amb la dedicatòria, la situació esdevé irònica. Perquè Kreutzer mai no va poder tocar aquella peça que Beethoven l’hi havia dedicat. Difícil, més llarga del compte i amarada de dolor, Kreutzer la va considerar intocable. Més ironia: si encara parlem d’aquest violinista, és perquè l’hi van dedicar una música que mai va tocar. Molts músics l’han executat, a l’època de Kreutzer i ara. Ell, mai.

La Sonata Kreutzer sembla un paradigma del que ens passa aquí i avui. Podríem dir-ne la Sonata Catalunya. Uns la consideren intocable. Ni la toquen ni volen que ho faci ningú. D’altres s’estimen més el seu propi repertori. Més fàcil, amb menys sentiment  i molt curt de mires. Tots amaguen la seva incapacitat. D’aquí ve el guirigall parlamentari que ens toca suportar. Ai, Catalunya!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *